first_img 2015 ArchDaily “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773148/breeze-house-mel-schenck Clipboard Projects Year:  Photographs:  Hiroyuki Oki Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Area:  309 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Mel Schenck Area Area of this architecture project Housescenter_img Breeze House / Mel SchenckSave this projectSaveBreeze House / Mel Schenck CopyAbout this officeMel SchenckOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTân PhúVietnamPublished on September 09, 2015Cite: “Breeze House / Mel Schenck” 08 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?越南清风小屋 / Mel Schenck是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Manufacturers: EgloSave this picture!© Hiroyuki OkiText description provided by the architects. This house is a modernist structure with an information age face. This is an experiment in expressing the amorphousness,  randomness, and dissonance of the information age. This subjective analysis is paired with rational decisions to reduce energy usage through natural ventilation.Save this picture!© Hiroyuki OkiThe primary goal for this house is to provide a comfortable place for the architect and his family in retirement. Lots of light and air are desired to take advantage of the indoor/outdoor opportunities provided in this tropical climate. Natural ventilation is desired while minimizing air conditioning, so a large proportion of the exterior facades are given over to openings to let the breeze flow through.Save this picture!Floor PlanFrench colonial and early modernist houses in Viet Nam had extensive vents at the tops of exterior and interior walls on each floor, and later used ceiling fans to move air through the openings. But most houses in Viet Nam over the past two decades have become more like caves as air conditioning became more available at a reasonable cost. Air conditioning requires contained environments, so openings have been eliminated and doors and windows remain closed.Save this picture!© Hiroyuki OkiThis house has louver glass windows at the tops of all exterior and interior cross-walls to allow ventilation throughout the house as well as up the open stairway. The louver windows may be closed if necessary to allow air conditioning, but in practice, air conditioning is rarely required and the breezes move through the house at all times.Save this picture!© Hiroyuki OkiWindows and doors are opened during the daytime in most Vietnamese houses for ventilation, but they must be closed at night for security. In most houses, steel grids or screens are provided on the inside of all windows and doors. In this house, the steel grid envelops the house at the outside of all balconies, so windows and doors may remain open at all times if desired. The effect is like living in a bird cage instead of jail cells. The steel screens outside of the balconies thus extend the rooms to include the balconies.Save this picture!SectionBalconies are common on Vietnamese houses, but are usually rectangular at 1 meter wide, which only allows a chair or two. The exterior doors and windows and the balcony edges of this house are splayed at angles to allow tables and chairs at the 3-meter-wide ends of the balconies.Save this picture!© Hiroyuki OkiThis combination of splayed balcony edges on each floor, as well as the steel security screens, provides opportunities for an architecture beyond modernism. The architect highly respects the uniquely Vietnamese modernist style for houses that Vietnamese architects have developed over the past 80 years. They continue to experiment with abstract compositions of lines, patterns, materials, textures, colors, shapes, and volumes. But these compositions are almost always orthogonal. This design is not.Save this picture!© Hiroyuki OkiThe angular edges of the balconies, with each floor set back a meter from the one below, compels the steel grid to cascade down the four-storey face of the house, warping as it goes. The warping exhibits amorphousness,  the pattern  of the steel cross-bars expresses randomness, and the layering of the screens against the balconies and light shelves displays the dissonance of the information age. The complexity of the information age is thus expressed in a simple concept.Save this picture!© Hiroyuki OkiProject gallerySee allShow lessHouse in Hatogaya / Schemata ArchitectsSelected ProjectsThe Arc at Bandar Rimbayu / Garis ArchitectsSelected Projects Share Vietnam Breeze House / Mel Schenck Save this picture!© Hiroyuki Oki+ 19 Share CopyHouses•Tân Phú, Vietnam ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773148/breeze-house-mel-schenck Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *