first_img Rethinking the Split House / Neri & Hu Design and Research Office Save this picture!© Pedro Pegenaute+ 10 Share Houses Year:  2012 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/416398/rethinking-the-split-house-neri-and-hu-design-and-research-office Clipboard photographs:  Pedro PegenautePhotographs:  Pedro Pegenaute Save this picture!© Pedro Pegenaute The magical lane houses, which were once the dominant fabric that made urban Shanghai the intoxicating place that it was in the 1930s, are now slowly being demolished, taken over by high-density developments all over the city. Neri&Hu was commissioned to reconstruct a dilapidated lane house left with almost nothing except its glorious shell in the historic and artistic Tianzifang area in Shanghai, and the mission was to transform it into three separate apartment units. Neri&Hu’s strategy was to rethink the typology of the lane house–keeping the split level formation, a typical trait to lane houses in this city, and add spatial interest through new insertions and skylights to accentuate the architectural integrity of such a typology, contemporizing it for today’s lifestyle. Save this picture!© Pedro Pegenaute Historically the lane houses are separated with two distinct spaces–a longer and often rectangular space with a smaller room half a level above that creates a split section connected by a winding stairway in between. These lane houses which were often occupied by single families during the turn of the century, have changed over the course of the city’s economic history. They are now typically occupied by three or more families, sharing the public stair case and landings, so that neighbors living on different levels or rooms have a chance to interact as they move in and out of their personal units. Save this picture!© Pedro Pegenaute To keep the spirit of this typology alive, a new continuous metal stair was inserted to replace the old decaying wooden stair that was not to code. It also serves to act both as a vertical connection to the three levels and at the same time a lock for the frontal room and room half a level above to be intact in its configuration. To keep these spaces pure and rigorous, all toilets were inserted into the stair spaces. The bathrooms, conceivably the most intimate spaces of each apartment, are inserted next to the most public stairway separated only with a sandblasted glass divider. Above this stairway, a clearstory skylight was added to bring light to the darkest space and also to the frontal room, the room half a level above, and the staircase space itself. The blurring of both the private and the public acts as the central concept that binds the split level together, and at the same time, bring life to the middle and darkest portion of the lane house. Save this picture!© Pedro Pegenaute Architecturally, the decorative elements added over the last 60 years were stripped off, and large openings were created on the frontal section to improve light qualities to the public spaces of each apartment. The color black was selected to make the building “disappear”, in hoping that one would experience the split-section connected by a public stairway that is so vital to Shanghai’s urban life in the 30’s. By capturing the spirit of the historic past and making new abstract insertions to meet modern needs, Neri&Hu infused life into a lane house in a neighborhood whose original fabric is dissolving too fast, too soon.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessAgar Grove Estate Redevelopment Proposal / Hawkins\BrownUnbuilt ProjectSOM Breaks Ground on Los Angeles’ CourthouseArchitecture News Share “COPY” ArchDaily CopyHouses, Renovation•Shanghai, China “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/416398/rethinking-the-split-house-neri-and-hu-design-and-research-office Clipboard 2012 China Year:  Projects Rethinking the Split House / Neri & Hu Design and Research OfficeSave this projectSaveRethinking the Split House / Neri & Hu Design and Research Office Area:  193 m² Area:  193 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Neri&Hu Design and Research Office Area Area of this architecture project Photographs CopyAbout this officeNeri&Hu Design and Research OfficeOfficeFollowProductsGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationShanghaiHousesRefurbishmentChinaPublished on August 16, 2013Cite: “Rethinking the Split House / Neri & Hu Design and Research Office” 16 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Abstract EarthPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsPanels / Prefabricated AssembliesKingspan Insulated PanelsInsulated Wall Panels – Designwall R-seriesWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMBricksNelissenSpecial Bricks – Slips and HalvesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEASideboardsUSMLow Shelving – HallerTable LampsLeds-C4Lighting – ElampMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *